‘Ik heb geen energie’, een logische gedachte na een lange dag. Maar wat nou als het tegenovergestelde het geval is en we juist teveel energie hebben? Een enorme storm aan gevoelens en emoties raast door je lijf – verliefdheid, frustratie, boosheid, stress of angst kunnen een hoop energie losmaken.  Het concept is heel makkelijk. Gooi je energie eruit door je lijf die kans te geven!

Als kind deed ik dat van nature al – ik was vroeger een stuiterbal waar mijn ouders hun handen aan vol hadden. Toen ik nog een schattige gup was van een jaar of twee, drie, vier, had ik een tomeloze put van energie. Na twee minuten was ik alweer op zoek naar uitdaging; ik wilde tekenen, rennen, springen, praten, zingen en weer van voren af aan beginnen. Ik kon uitermate enthousiast worden van iets en daar hard om schreeuwen of juist stampvoetend geïrriteerd raken. Laten we zeggen dat ik nogal expressief van aard ben.

Als kind weet je wat het beste werkt

Als gevolg van de borrelende buien in mijn binnenste ging ik als kind vaak naar buiten, pakte mijn skeelers of nam plaats op de trampoline. Het uiten van mijn energie veranderde met de jaren in hockeyen en daar werd ik extatisch blij van de conditietrainingen met sprintjes waar we bijna dood gingen. Weer wat jaren later wierp ik al mijn frustraties uit mijn lijf tijdens spinning, boksen en circuittrainingen. Twee jaar geleden ben ik gestopt met het intensieve sporten om met yoga te beginnen. Ik hoopte daar de zen te vinden die ik zocht en me lekkerder te voelen in mijn lijf.

Jep, ik hou van yoga. Ja, ik voel me zen na een sessie. Ik eindig regelmatig met een rode kop na een intensieve astanga les. Maar af en toe vliegt er iets in me waardoor ik het gevoel heb dat ik inwendig ontplof. Allerlei emoties wisselen zich in rap tempo op: boosheid, verdriet, frustratie, angst, enthousiasme, boosheid, frustratie, boosheid, verdriet. Het wil eruit. Rennen wil ik, springen, schreeuwen, mijn computer door het raam gooien, uren over het strand zweven en alle energie eruit gooien.

“Ik heb te veel energie om te werken.” – Marcel Achard

Jep, ik was vergeten dat ik die energie kan kwijt raken door die energie te verbruiken. Ik deed meer intensieve yogalessen en ik kreeg veel meer energie. Nietsvermoedend zat ik achter de computer en mijn binnenste fladderde weer eens rond als een opgesloten vogel in een kooitje. Op dat moment brandde er een Eureka-lampje en haalde ik mijn kinderlijke fratsen ineens weer voor de geest. Dat lijf moet aan het werk gezet worden!

Je bent niet de enige

Vorige week zag ik een filmpje van James Greenshields dat hier goed bij aansluit. Een Australische vader vertelt dat zijn dochter soms ineens heel boos kan zijn. Om te zorgen dat ze de boosheid niet naar haar gezin en vriendinnetjes uit, neemt hij haar regelmatig mee om eens lekker een bokszak in elkaar te rammen. Ik kan de video niet insluiten, maar als je nieuwsgierig bent geworden, check dan even zijn Facebook.

Ook sprak ik mijn tante en ze vertelde een verhaal dat me ook hielp (en waar ik hard om moest lachen – want herkenbaar). Haar zusje had vroeger ook ineens van die vlagen waarin ze riep dat ze NÚ moest gaan rennen. Dan rende ze de deur uit om een blokje om te hollen en dan kwam ze hijgend binnen. Soms was het dan nog niet genoeg geweest en ging ze er nog een rondje achteraan. Mijn nichtje had op jongere leeftijd ook van die buien: ineens werd ze wel erg hyperactief, nukkig of gewoonweg niet wetende wat ze met alle energie aan moest. Mijn tante stuurde haar dan op haar fietsje naar buiten om een rondje om het erf te gaan fietsen. Als mijn nichtje dan een rondje had gehad, vroeg ze haar ‘Is het over?’. Vaak was het antwoord een boze ‘Nee!’ met de armen over elkaar. Mijn tante stuurde haar dan weer op fietsen uit tot ze zoveel rondjes had gehad dat het antwoord over ging in een ‘Ja’. Blijkbaar stroomt er soms ineens een tomeloze energie door de aderen in onze familie.

Tips om je weer zen te voelen

  1. Ga sporten

Vind een sport waar jij je energie in kwijt kan. Sporten die daar lekker voor zijn: intervaltraining bij hardlopen (en dan vooral de stukken waarop je moet sprinten), spinning, conditietraining, (kick)boksen, crossfit, circuittraining, krachttraining.

  1. Zet je lijf acuut aan het werk

(Vrijwel) Altijd uitvoerbaar en makkelijk om wat energie kwijt te raken: opdrukken, squatten, een kussen pakken en die in elkaar stompen.

  1. Schreeuw

Vul een bak met water. Lauw water is wel lekker – koud water maakt je wel wakker en te heet water in je bakkes is misschien ook niet alles (zie de verdere uitleg). Adem drie keer rustig in en uit naar je buik. Adem in en houd je adem in. Stop je hoofd in de bak met water. Schreeuw uit volle borst. Deze is vooral handig als je met huisgenoten woont (zoals ik) of in een drukke stad met veel buren. Je kunt natuurlijk ook zonder bak water uit volle borst schreeuwen, als je alleen woont of ergens buitenaf of gewoon schijt hebt.

  1. Zet je lievelingsmuziek aan en DANS

Zet muziek aan in je kamer en dance like nobody’s watching. Tip: zet wel muziek op waar je ook echt op kunt dansen – klassieke muziek is geen aanrader. Anne tipt break-up songs.

  1. Wandel

Ga een stukje wandelen, liefst zonder telefoon.

  1. Creativiteit

Het is heerlijk om over je gevoelens te schrijven, schilderen of muziek te maken – ook dat is energie die uit je lijf vloeit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *