Amsterdams koffiehuis Java-Blend is een koffietent uit duizenden

In Amsterdam schieten horecagelegenheden als paddenstoelen uit de grond. In vijf jaar tijd openden de deuren van 36 nieuwe koffietentjes in de hoofdstad van Nederland. Koffiehuis Java-Blend is één van deze nieuwe horecagelegenheden: gevestigd sedert 2014 op het Java-Eiland. Op 3 november bestaat dit initiatief pas één jaar, maar bij binnenkomst reist men terug in de tijd. Java-Blend biedt ruimte aan jong en oud; zo blijkt tijdens de wekelijkse BuurtSoos.

Het is vrijdagochtend, de deuren van Koffiehuis Java-Blend Amsterdam zijn sinds 08.30 uur geopend. Het café ruikt naar koffie en croissantjes. Vier tafels worden omringd door stoelen in alle soorten en maten: van oude schoolstoelen tot chique stoelen met een beklede rugleuning. Op de tafels staan witte koffiekopjes klaar, tezamen met ouderwetse glazen potten vol bruine suiker.

Koffiehuis Java-Blend & de BuurtSoos

Om 10.43 uur gaat de deur open en wordt de eerste rollator geparkeerd. Sonja van den Brink, mede-eigenaresse van het koffiehuis, groet de gast vrolijk. ‘Hallo, Ria, goedemorgen!’. Om 11.00 uur begint de BuurtSoos: een bijeenkomst voor ouderen. Iedere woensdag- en vrijdagochtend komen gemiddeld 35 oudere buurtbewoners bij elkaar. ‘Ruud is de jongste oudere, hij is begin 60, Wim is de oudste oudere: hij is 92.’ Sonja kent inmiddels alle gasten bij naam.

Jip van Leeuwen komt binnen; hij helpt een mevrouw de drempel over met haar rollator. Van Leeuwen, de initiatiefnemer van de BuurtSoos, is 73 jaar, maar oogt jaren jonger met zijn bruine ogen en ondeugende blik. Hij geeft binnenkomende mensen een ferme handdruk: ‘Hé, kerel, hoe gaat het?’

“Sinds de start van de BuurtSoos halen we mensen letterlijk achter de geraniums vandaan”

Een ontmoetingsplek voor buurtbewoners

Van Leeuwen is nauw betrokken bij de BuurtSoos. ‘Ouderen raken vaak in een isolement. Dit is een plek waar ze elkaar kunnen ontmoeten. Voorheen was er geen enkele sociale voorziening op het Java-eiland, ook niet voor oudere mensen. Sinds de start van de BuurtSoos halen we mensen letterlijk achter de geraniums vandaan. Men hoeft niks en mag veel, ik haal zelfs mensen op als ze niet gemakkelijk zelf kunnen komen’.  De BuurtSoos werd geïnitieerd bij restaurant KAAS aan de Sumatrakade, tot dit in september sloot. Op een dinsdagmiddag hoorde Van Leeuwen het nieuws en op woensdagochtend zat de BuurtSoos al bij Koffiehuis Java-Blend. ‘De BuurtSoos is enorm gegroeid in anderhalf jaar; we betrekken de gehele buurt er nu bij. We hebben de directeur van Pakhuis de Zwijger en Piet Boogaart van het Lloydhotel al eens uitgenodigd en in december hebben we een kerstdiner in het Lloydhotel.’

Sonja van den Brink: ‘We vinden het belangrijk om voor de buurt te zorgen. Het is een ontmoetingsplek voor vele mensen.’ Haar zoon, Nick van den Brink, bevestigt dit; hij werkt ook in de zaak. ‘Er is een grote diversiteit aan klanten.’ Het publiek bestaat uit buurtbewoners, nieuwsgierige toeristen, theedrinkende moeders die hun kinderen naar school hebben gebracht en zzp’ers die aan de Oostelijke Handelskade werken en in hun lunchpauze een broodje komen eten. ‘Mensen weten ons steeds beter te vinden.’

“We willen graag voor de buurt zorgen”.

De historie van het Oostelijk Havengebied

Robert van den Brink is de eigenaar van de ontbijt-lunch-expositie-& vergaderruimte. Hij woont sinds het begin op het Java-eiland en dit pand stond lang te huur. Hij trok de stoute schoenen aan en vroeg de gemeente om een horeca-vergunning; dit werd goed gekeurd. Dit koffiehuis, dat tevens fungeert als buurthuis, verrijkt de Tosaristraat. Van den Brink vindt het belangrijk om de historie van de omgeving te tonen: ‘Op het Java-eiland wonen meer dan 3000 mensen. Het eiland bestaat al langer dan 100 jaar, maar er is niks terug te zien van deze historie sinds het geheel is vernieuwd. Amsterdam was een van de grootste havens van de wereld en het Oostelijke Havengebied was belangrijk voor de doorvoer naar de rest van Europa. Ik ben daarom teruggegaan naar de tijd van weleer en heb dat doorgevoerd in de sfeer en inrichting’.

Stilzeggend-Koffiehuis-Java-eilandFoto van het Java-eiland in 1960: Spaarnestad Photo/Nationaal

Alles is in een maand tijd gerealiseerd: van de opzet van het bedrijf tot de inrichting. Aan de betonnen, onbewerkte muur hangen allerhande vintage vondsten: een foto van jonge koningin Beatrix en prins Claus, geborduurde schilderijen van grachtenpanden in felle kleuren. Sonja en Robert hebben Marktplaats afgespeurd voor tweedehands meubels en reden samen van Friesland tot Limburg. Inmiddels brengen buurtbewoners hun oude spullen naar Java-Blend, zodat deze een mooi plekje krijgen. ‘Veel mensen hebben het gevoel alsof ze bij hun opa en oma op bezoek zijn’, vertelt Sonja.

Historische invloeden uit de buurt

Mensen zitten in dit koffiehuis niet achter de geraniums, maar vertoeven tussen een grote lepelplant in een betonnen bak en kleine paarse tafelplantjes. Het interieur van Java-Blend oogt ouderwets met een moderne schwung: stilstaande klokken, miniaturen boten, zilveren kannen. De tafels zijn voorzien van tapijtjes met elk een ander patroon bij wijze van tafelkleden. Paco, de jackrussellterriër van een van de BuurtSoos-leden, loopt onder de tafels door.

De grote ramen reiken van het plafond tot halverwege de kelder en bieden uitzicht op het havengebied: het IJ met regelmatig voorbijvarende vrachtschepen, het Centraal Station, de industriële nieuwbouw aan de Oostelijke Handelskade, het Mövenpick Hotel. Ook Amsterdam-Noord is goed te zien: de fabrieken, hijskranen en de gloednieuwe zwarte A’DAM toren met ronddraaiend restaurant. De kop van Java fungeert nu nog als (honden)speeltuin, maar binnenkort begint de bouw van een hotel dat in 2017 af moet zijn. Naar verwachting zorgt dat voor nog meer klanten. De kelder is een favoriet voor andere buurtbewoners: er zijn werkplekken en een vergaderruimte. Daarnaast is er maandelijks een nieuwe kunstexpositie te zien, hangt er een boekenplank met een Book Exchange en staat er een antieke piano.

Koffiehuis Java-Blend blijkt van toegevoegde waarde voor Amsterdam. Volgens Bep Ruijs is het onmisbaar geworden voor deze buurt. Ruijs, een trouwe BuurtSoos-bezoeker, woont om de hoek met haar kinderen. ‘Thuis doe ik niet veel, ik kook, ik was en ik strijk. Hier leer ik tenminste mensen kennen’.

Koffiehuis Java Blend is te vinden op Tosaristraat 1, op de kop van het Java-Eiland, dichtbij Amsterdam Centraal. Je kunt hier meer info vinden over het koffiehuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *