“Wat wil jij worden als je groot bent?” is een vraag die we als kind vaak beantwoordden. Ik riep elke keer enthousiast iets anders, gezien ik altijd weer iets anders leuk vond. “Moeder” is het enige constante antwoord dat ik jarenlang riep. Ik dacht altijd dat ik gedoemd zou zijn tot een carrière als barista, omdat ik niet wist hoe ik al mijn interesses zou kunnen combineren in een baan (no offence naar barista’s; ik was er zelf ook eentje).

Emilie Wapnick vertelt in deze TEDTalk dat het helemaal niet erg is om heel veel dingen leuk te vinden. Je bent een multipotentialite en hebt daardoor drie voordelen.

Why some of us don’t have one true calling

‘Raise your hand if you’ve ever been asked the question “What do you want to be when you grow up?” Now, raise your hand if the question “What do you want to be when you grow up?” has ever caused you any anxiety.

I’m someone who’s never been able to answer the question “What do you want to be when you grow up?” See, the problem wasn’t that I didn’t have any interests — it’s that I had too many.

This pattern caused me a lot of anxiety, for two reasons. The first was that I wasn’t sure how I was going to turn any of this into a career. I thought that I would eventually have to pick one thing, deny all of my other passions, and just resign myself to being bored. The other reason it caused me so much anxiety was a little bit more personal. I worried that there was something wrong with this, and something wrong with me for being unable to stick with anything. I worried that I was afraid of commitment, or that I was scattered, or that I was self-sabotaging, afraid of my own success.

You might feel like you don’t have a purpose. And you might feel like there’s something wrong with you. There’s nothing wrong with you. What you are is a multipotentialite.’

‘Embrace your inner wiring, whatever that may be.’

P.S. ik wil nog steeds moeder worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *