Logeren bij Kwetsbare Held Wout van Wengerden

Ontmoet Wout van Wengerden. Tot 2012 was Wout topsporter, als polsstokhoogspringer werd hij zelfs Nederlands kampioen. Nu deelt hij zijn verhaal op Kwetsbare Held: een online platform over kwetsbaarheid. Sinds kort logeert hij bij Kwetsbare Helden om hun verhaal te delen.

“Een Kwetsbare Held heeft de moed om zichzelf te laten zien, inclusief imperfecties. Een Kwetsbare Held durft te doen wat hij of zij gelooft dat juist is, ook als er een risico is op falen of afwijzing. Een Kwetsbare Held gaat het leven vol aan en weigert alleen van de zijlijn toe te kijken.”

Ik volg Kwetsbare Held sinds kort en werd nieuwsgierig naar deze enthousiaste jongen. Ik vroeg Wout brutaal of ik bij hem mocht logeren om zijn verhaal te delen. En ja, dat mocht! Wat een bijzonder en inspirerend mens. Hij is geïnteresseerd in mensen, heeft oog voor schoonheid en zijn enthousiasme werkt aanstekelijk.

Eerst een paar vragen om je wat beter te leren kennen. Waar word jij gelukkig van?

“Van een goed gesprek, diepgang, het leven beter leren begrijpen. Ik ben best wel een denker en ik vind het lekker om buiten te verdwalen in mijn eigen gedachten. Als je ergens voor gaat en het lukt, boven jezelf uitstijgen. Echt aandacht geven aan iets. Ik ben het eens met het spreekwoord

‘wat je aandacht geeft, groeit’

Ik word blij van de onvoorwaardelijke liefde in mijn gezin, van mijn vrienden. Als ik word vrijgelaten, kom ik sneller terug. Met een relatie is dat net zo.”

“Ik ben een redelijke einzelgänger. Als je dingen anders doet dan anderen, dan maakt dat je eenzaam. Dat zou je niet zeggen, ik ben iemand die makkelijk praat met mensen. Maar ik zou wel een leuke vriendin willen hebben. Mensen zijn sociale dieren en zijn op zoek naar andere mensen. Toch is het nu nog wel een zoektocht om gelukkig te worden met mezelf. Je geluk moet niet afhangen van iemand anders die jou gelukkig moet maken.”

Gesproken over een vriendin, wat is liefde volgens jou?

“Elkaar de vrijheid geven. Trots zijn op elkaar en elkaar stimuleren. Iemand de ruimte te geven om zich te ontwikkelen. Dat vraagt veel liefde, jezelf soms even aan de kant zetten.”

Waarom deed je aan topsport?

“Ik heb altijd uniek willen zijn, iets kunnen wat anderen niet kunnen. Dat is eigenlijk net zo’n treurige eigenschap als dat het een goede eigenschap is. Ik geniet heel erg van grenzen opzoeken en grenzen verleggen. Ik ben altijd nieuwsgierig naar wat er is voorbij datgene wat je kent. Het sporten is eigenlijk gegroeid naar topsport.”

Van welke fout heb je het meest geleerd?

“Ik heb in een vroege fase van mijn leven geleerd wat ik nu weet. Daar heb ik mijn hele leven voor moeten leven, daar heb ik voor moeten topsporten. Maar ik ben er ook naar op zoek gegaan. Als je grenzen gaat opzoeken, kom je jezelf tegen. Dan faal je en kom je erachter dat eigenlijk iedereen iets van je vindt. Daardoor deed ik soms niet wat ik zelf graag wilde en was ik ook niet helemaal eerlijk tegen de mensen om me heen.”

“Ik heb een fout vaak herhaald: ik ontliep mijn angsten. Ik moest een keuze maken en een gesprek voeren, maar ging die confrontatie niet aan. Ik zat in de nationale selectie en onder andere Rens Blom, wereldkampioen polsstokhoogspringen, zat in mijn begeleiding. Ik wilde met iemand anders trainen, maar ik durfde het niet te zeggen. Uiteindelijk heb ik veel te laat verteld dat ik met iemand anders zou gaan trainen. Ik hou veel van mijn oude coach en ik heb hem erg gekwetst. Dat was een enorm leermoment. Daar komt Kwetsbare Held ook vandaan.”

“Kwetsbare Held hangt nauw samen met wie ik ben. Het is waar ik voor sta en in geloof.

Het loont om je imperfecte zelf bloot te geven en risico’s te nemen. Dat maakt je kwetsbaar, maar leidt tot verbinding en het waarmaken van je dromen.

Het gaat er volgens mij om dat je je waardevol voelt als mens, dat je elkaar ziet. Ook de caissière bij de supermarkt. In de film Avatar begroeten ze elkaar met ‘I see you’. Dat soort dingen vind ik heel mooi. “

Wanneer voel jij je kwetsbaar?

“Tijdens dit interview nog, ik laat mezelf nu zien. Als ik dit interview niet doe, is er niemand die dit ziet of er iets van vindt. Als ik wil dansen of een meisje aan wil spreken. Ik zag laatst een meisje in de supermarkt en ze had zo’n mooie uitstraling. Daar werd ik gelukkig van. Ik twijfelde of ik het haar moest zeggen en dacht dat ik haar in een awkward situatie zou brengen. Ik deed het dus niet. Toen zag ik haar bij de bakker en heb ik het haar gezegd. Ik vertelde dat ik blij werd van de manier waarop ze keek, vol energie en passie. Ze greep me met twee handen bij mijn hoofd en ze zei ‘you just made my day’.”

“Kwetsbaarheid is een moeilijk onderwerp. Ik word wel eens moe van het woord. Het is ook weer niet zo dat je je in elk gesprek bloot moet geven. Mijn valkuil is dat ik soms te snel te direct ben. Maar ik leef nu veel oprechter. Dat verandert heel veel in mijn leven. Ik ben veel gelukkiger de laatste tijd, om hele kleine dingetjes. Ik deel het verhaal en ik ervaar het ook. Mijn verhaal wordt beter, mensen nemen me serieuzer. Ik merk dat ik aantrekkelijk word voor de wereld om me heen. Maar ik ben nu ook niet heilig.”

In hoeverre ben jij een Kwetsbare Held?

“Het is mijn grootste uitdaging om zelf een Kwetsbare Held te zijn. Ik worstel nog ieder moment, ik ken ook angst en onzekerheid. Ik vind het nog moeilijk om de confrontatie aan te gaan. Ik ben ook gewoon een knulletje van 27. Toch neem ik risico’s en overwin ik mezelf. Ik ben me bewust geworden van een keuzemoment. Laat ik mezelf zien of laat ik mezelf niet zien? Iedereen kan een kwetsbare held zijn, als je dat keuzemoment herkent.”

“Ik probeer mooie eigenschappen van mensen te vangen en door te geven.”

“De aantrekkelijkste mensen zijn gepassioneerd en vrolijk, de mensen met leven in zich. Ze zijn gepassioneerd en vrolijk, hebben aandacht voor dingen, zien schoonheid. Ze stralen en lopen rechtop. Dat voelen mensen heel goed aan. Ik zie dat veel mensen zich een beetje door het leven worstelen. Het is toch een kunst om een bepaalde houding te houden in het leven, ondanks de dingen die gebeuren.”

Vind jij jezelf aantrekkelijk?

“Ik denk dat ik wel aantrekkelijk ben. Maar dat is omdat ik leven in me heb, met mij is het avontuur. Je moet een beetje gek zijn om dit te doen. Ik zeg heel vaak ja en duw kansen niet meer weg. Door nieuwsgierigheid rol ik vaak in mooie situaties. Ik word nog vaak verrast door dingen. Zo heb ik deze week een avond met Cornald Maas zitten praten. De wereld is veel interessanter en leuker dan je zelf denkt.”

Wout, dankjewel voor je gastvrijheid en kwetsbaarheid, ik vond het onwijs gezellig met je!

Neem vooral een kijkje op Kwetsbare Held, hier zie je ook verhalen over de logeerpartijen van Wout.

Geschreven in 2014.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *