Sterren kijken bij Sonnenborgh

Sonnenborgh is de Utrechtse sterrenwacht aan de rand van het centrum, aan de Maliesingel. Sterren kijken is hier niet alleen weggelegd voor sterrenkundigen en astronomen; iedereen is welkom om de magie van het heelal te leren kennen. Tot en met 2 april zijn er elke vrijdagavond Sterrenkijkavonden.

Sonnenborgh is van oorsprong de sterrenwacht van de Universiteit Utrecht. De geschiedenis van de plek gaat terug naar het jaar 1552, toen het onderliggende bastion werd gebruikt als verdedigingsfort. In 1853 werd bovenop dit bastion een sterrenwacht en weerkundig instituut gebouwd; de eerste steen werd gelegd door koning Willem III.

In den beginne had de sterrenwacht een maatschappelijke functie: er werd veel onderzoek gedaan naar het heelal en de zon. Ook werd de tijd gemeten door bewegingen in het heelal te bestuderen, er waren toen namelijk nog geen computers of klokken. Eens in de zoveel tijd kwam iemand van de gemeente langs om alle torenklokken in de stad op tijd te zetten.

Tegenwoordig wordt het Sonnenborgh niet meer gebruikt voor onderzoek. De plek is ongunstig door ‘lichtvervuiling’: de sterren verdrinken in het licht van de stad. Nu is Sonnenborgh een museum en houdt een team van ongeveer zestig vrijwilligers en een kleine vaste staf de boel draaiende. Met hulp van de gemeente zijn er meerdere zalen en tentoonstellingen geopend. Jaarlijks komen er rond de twintigduizend bezoekers langs, voornamelijk mensen uit Utrecht. Al komen écht geïnteresseerden van heinde en verre.

Antwoorden op je levensvragen

Zo ook tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen op 11 en 12 maart. We begaven ons met meer dan tweehonderd andere geïnteresseerden naar het adres Zonnenburg 2, om meer te leren over astronomie en weerkunde. Ouders met enthousiaste kinderen, stelletjes en vriendengroepen lopen door de zalen. Met een groep van iets meer dan veertig mensen zitten we in een oude collegezaal, knus tegen elkaar, in rijen houten schoolbanken. Robert Wielinga is publieksbegeleider en de sterbegeleider van de avond: hij zorgt dat de lezingen op tijd worden gegeven en dat iedereen wordt rondgeleid. Hij is al jarenlang betrokken bij Sonnenborgh, naast zijn baan als natuurkundeleraar.

Hij vertelt ons over de oerknal en laat zien hoe het heelal in elkaar zit, geïllustreerd met grote foto’s met miljarden fonkelende sterren. Op de zolder van het gebouw vertelt Robert ons over de sterrenwacht – tussen de chocoladerepen Mars & Milkyway – en leidt ons met een groot enthousiasme rond.

“Het heelal is fascinerend omdat we er deel van uit maken.”

Robert tussen de Milky Way en Mars

Robert vindt het logisch dat veel mensen nieuwsgierig zijn naar de nachtelijke hemel: “Het heelal fascineert altijd en we maken er als mens deel van uit. De hemel heeft ook betrekking op levensvragen die je stelt: Waar komen wij vandaan? Komt er wel een einde aan het heelal? Hoe lang doet de zon het nog? We laten je hier de hemel zien en geven uitleg zodat je begrijpt wat je ziet.”

Lees verder op UUT.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *