Verliefdheid

Verliefdheid. Volgens het woordenboek: zelfst.naamw. (v.) Uitspraak: [vər’lifthɛit] Het gevoel verliefd te zijn. Voorbeeld: `Bij verliefdheid kun je aan niets anders denken dan aan die ene persoon.` Amoureuze gerichtheid op een bepaalde persoon. Passie of verslingerd zijn.

Ik snap precies wat het woordenboek zegt. Ik denk inderdaad aan niets anders dan aan die ene persoon. Maar de amoureuze gerichtheid en gevoelens die je daadwerkelijk voelt.. Dat kan het woordenboek me niet uitleggen. Je ontmoet iemand waarvan je van tevoren niet weet dat diegene een groot deel van je leven gaat uit maken; dat je alleen maar bij diegene wilt zijn, constant aan de persoon in kwestie denkt; hem of haar de liefste, leukste, mooiste en grappigste vindt. Een gevoel dat bijna niet te vergelijken is met de beste drug op aarde. Verliefdheid is een verslaving: een verslaving aan de liefde en je geliefde.

Elk stelletje dat je op straat ziet lopen, doet je herinneren aan je eigen wederhelft. Schatje dit, liefje dat. Voorheen moest je bijna kotsen als je al die koosnaampjes hoorde, maar nu kan je zelf geen betere namen bedenken dan de zoete namen die je hem in zijn oor fluistert. Het liefst schreeuw je het over de straten. ‘Kijk! Dit is de mijne!’. Als iemand je vraagt hoe het nu gaat in de liefde.. Je gezicht spreekt boekdelen, verdere uitleg is niet nodig. Een teiltje is ook nog net niet nodig.

Studie wordt geheel onbelangrijk: in bed liggen met je geliefde is vele malen belangrijker. Je kan zijn of haar lichaam ook bestuderen, wie heeft daar nou boeken voor nodig? Met vrienden kun je plotseling urenlang over de liefde filosoferen, en natuurlijk ook over jouw liefde.

Maar eerlijk is eerlijk. Liefde en verliefdheid zijn heerlijk. Ik gun iedereen het gevoel dat ik voel, de verslaving die ik heb ontwikkeld. Ik voel driehonderd dingen tegelijkertijd, ik straal en glimlach als een klein kind als ik aan hem denk. Iedereen verdient iemand die het beste uit je haalt. Iemand die jij helemaal geweldig vindt. Dat je wakker wordt en blij bent dat diegene de jouwe is. En het feit dat je bij elkaar omdat je elkaar zo leuk vindt, niet omdat jullie elkaar nodig hebben. Iemand die van je houdt om wie je bent; omdat jij jij bent.

Iemand waarbij je uit kunt huilen en die je kan laten huilen van het lachen. Bij wie je ziek en verkreukeld op de bank kunt liggen, wetende dat hij of zij je toch wel mooi vindt. Compleet jezelf kunnen zijn, met alle karaktereigenschappen die jou jou maken. Iemand die je ‘s nachts op kunt bellen om te vertellen dat je gek op hem bent. Iemand die je nog even wat dichter tegen zich tegen zich aan drukt als je hem of haar knuffelt. Iemand die nog verliefder is op jou dan jij op hem of haar.

Verliefdheid is eigenlijk niet uit te drukken in woorden: het woordenboek kan het niet uitleggen. Het gaat verder dan aan niks anders denken dan aan die persoon, amoureuze gerichtheid, passie en verslingerd zijn. Verliefdheid is een gevoel dat ik iedereen gun. Dat jij diegene helemaal geweldig vindt. En dat iemand jou geweldig vindt omdat jij jij bent.

Geschreven in 2014, toen ik verliefd was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *