Er gaat geen dag voorbij, of we komen het bekende fenomeen meerdere
malen tegen. Liefde. We kunnen er lang over nadenken, we zingen en schrijven erover, maken films, klagen en praten over liefde.

Ook in de film ‘Alles is liefde’ wordt de liefde veel benoemd. Een specifieke scene zal ik nooit vergeten. Niet alleen omdat hij humoristisch is, maar ook omdat ik me wel kan vinden in wat de hoofdpersoon zegt over liefde. ‘Dat je, ja dat je ineens een toekomst met elkaar ziet. Dat je kinderen van iemand wilt. Dat je weet dat iemand ook nog van je houdt als je met lekkende melktieten en ontploft haar naast iemand op de bank zit. Dat je voor altijd verliefd op die persoon zal blijven. Dat je weet dat je tot je tachtigste met elkaar kan lachen. Dat het klopt, dat het zin heeft. Ik geloof dat dat bestaat. Jij?’

Ik geloof ook dat dat bestaat. Maar wat is liefde nou eigenlijk?

Ik vind liefde tegenstrijdig, ongrijpbaar en moeilijk te omschrijven. Soms pijnlijk en eerlijk, vaak onvoorwaardelijk. Investeren en hard werken. Ongegeneerd jezelf zijn. Het beste uit jezelf en de ander halen. Diegene stimuleren, ook als dat niet positief voor jezelf uit pakt. Lachen tot de tranen over je wangen lopen, ruzie maken en dingen roepen die je eigenlijk niet wil zeggen. Je kwetsbaar op stellen en gekwetst worden. Geven zonder iets terug te willen, zonder moeite ontvangen. Het gevoel hebben dat er altijd iemand voor je is.

Liefde is lachen om onuitstaanbaar gezeur, zeggen dat iemand moet stoppen met die onzin. Luisteren en uren praten. Samen ontbijten of de ander laten slapen terwijl je zelf al uren wakker bent. Iemand missen en zeggen dat diegene voorzichtig moet zijn. Kunnen ontspannen bij iemand en energie voor tien krijgen. Naar iemand luisteren zonder oordeel en uit laten praten. Het soms beter weten en dat zonder censuur vertellen. Mensen honderd keer vertellen hoe mooi/leuk ze zijn en jezelf op je lelijkst laten zien.

Liefde zie ik in de blik die ik per ongeluk opvang als een man liefdevol naar zijn vriendin kijkt. Een meisje van veertien die onwennig de hand van haar eerste vriendje pakt. Jaloezie. Een innige kus op de dansvloer. Het lekkerste gevoel ter wereld als je bij je liefde bent. Kom maar op, ik kan alles aan. In alles zie je elkaar. De oude stelletjes, hand in hand, romantische films waarin de hoofdpersonen als voorbeeld dienen.

Echter gaat liefde (voor mij) niet alleen om snel kloppende harten en blozende wangen. Ik denk dat liefde het gevoel is tussen mensen waar je het warm van krijgt. Een teken of uiting van een goede bedoeling en genegenheid. Ik zie het in gezinnen; ongevraagd goed bedoeld advies geven, zeggen dat je op tijd thuis moet komen. Je vader of moeder bellen om ze om raad te vragen. Hulp uit onverwachte hoek. Een vriendelijke blik. Vriendschappen met ups en downs, maatjes voor het leven of een klik voor heel even.

Ik zie liefde in de zon die schijnt, de glimlach op het gezicht van een kind. De golven van de zee, die spelen met de wind. De schaterlach van een meisje omringd door haar vriendinnen. De trots in de stem van een vader die praat over zijn kind. De zonneschijn na de regen, de regen na de hittegolf. De zonsondergang op het strand, het zand in je haar. De geur van pasgemaaid gras en de dauw aan je blote voeten. Het muziekje van de ijscoman als hij langskomt met zijn bus. Rennen door het bos als het kleine kind dat je ooit was. Een omhelzing met een vriend die je lang niet hebt gezien. Een warm bad na een koude dag.

Man, wat vind ik liefde mooi. Om het te zien op straat, in kleine acties, goede bedoelingen of juist in een liefdesverklaring op papier. Juist het tegenstrijdige kan ik erg waarderen en het feit dat ik het eigenlijk niet kan benoemen maakt het misschien wel mooier. Liefde is soms pijnlijk en niet altijd even makkelijk, maar ik zou niet zonder willen.

Er gaat geen dag voorbij zonder liefde. Het leven zit er vol mee en als je je ogen ervoor opent, voel je het elke dag. Ook stel ik me liever kwetsbaar op, zelfs als ik daardoor word gekwetst en mijn hart bijeen moet rapen. Alle mooie dingen die ik daardoor wél mee krijg zijn het meer dan waard. En wie weet zit ik dan later ook naast iemand op de bank met lekkende melktieten en ontploft haar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *